Aadhaar Card – Answers to your Common Questions !!

Aadhaar CardAadhaar card is mandatory for every one. It provides a unique aadhaar number to every citizen of country. Applying for new aadhaar card is easy process. However few doubts and queries arise frequently. In this article, the focus is to cover all the important questions and provide the perfect answer of each and every one. Let’s get started

Aadhaar Card – Related Question & Their Answers

Here are the top questions regarding aadhaar card.

Note : If you have other questions, kindly mention in the comments below

  1. How to Apply for Aadhaar Card ?
  2. How to Download the Aadhaar Card Application Form ?
  3. What documents are required to Apply for Aadhaar Card ?
  4. How to Set up Online Appointment at the Aadhaar Card Office ?
  5. Is it Possible to Apply Online for Aadhaar Card ?
  6. How to Check the Status of Aadhaar Card ?
  7. Aadhaar Card Enrollment Slip Lost? What to Do?
  8. Is it possible to Modify Aadhaar Card Details?
  9. How to Change Aadhaar Card Details like Name, Address, Gender, Age etc Online ?
  10. What is E-aadhaar?
  11. How to Download  Aadhaar card (E-aadhaar) Online ?
  12. What is the password to open the downloaded the E-aadhaar card?
  13. Aadhaar Card is Lost, How to Apply for Duplicate aadhaar Card ?
  14. How to Register Mobile Number with Aadhaar Card ?
  15. Aadhaar Card OTP(One Time Password) is not received, what to do?
  16. How to Link Aadhaar Card to LPG Connection i.e. Bharat Gas, Indane, HP Gas
  17. How to Link Aadhaar Card to your Bank Account ?

Question #1 – How to Apply for Aadhaar Card ?

Answer – Applying for Aadhaar Card is Easy. For step by step details – READ THIS

Question #2 – How to Download the Aadhaar Card Application Form ?

Answer – You can download the application form from HERE. You must take the print out.

Question #3 -What Documents are required to Apply for Aadhaar Card ?

Answer –  UIDAI prescribed list of documents that are valid and can be used as proof of address(POA) and proof of identity(POI). To see the complete list of Documents, CLICK HERE

Question #4 – How to Set up Online Appointment at the Aadhaar Card Office ?

Answer – To save time while applying for aadhaar card, you can book appointment online and visit the aadhaar card enrolment center as per your comfort. For more details regarding Aadhaar Card Online Appointment, CLICK HERE

Question # 5- Is it Possible to Apply Online for Aadhaar Card ?

Answer – No, aadhaar card application is not complete online process. However, you can save your time by fixing online appointment.(See question #3)

Question #6 – How to Check the Status of Aadhaar Card?

Answer – After successful aadhaar card application. You can check the Status of your Aadhaar Card Easily via online mode.

Question #7 – Aadhaar Card Enrolment Slip Lost? What to Do?

Answer – When you apply for aadhaar card, you are given a slip that is known as enrollment slip. It contains important information like enrollment id, time, date etc. Using these details you can check aadhaar card status, download e-aadhaar card. But if you have lost the enrolment slip, you can easily recover these details. For more, READ THIS

Question #8 – Is it possible to Modify Aadhaar Card Details?

Answer – Yes, the aadhaar card details can be modified. But you have to present valid documents that justify the reason of modification or correction.

Question #9 – How to Change Aadhaar Card Details like Name, Address, Gender, Age etc Online ?

Answer – Aadhaar Card Details can be corrected via online mode. For complete process, READ THIS ARTICLE

Question #10 – What is E-aadhaar ?

Answer – E-aadhaar is electronic version of your aadhaar card. It is totally valid just like original aadhaar card.

Question #11 – How to Download  Aadhaar card (E-aadhaar) Online ?

Answer – The E-aadhaar card be downloaded as a pdf file easily online. To do this, you must know either your aadhaar number or Enrolment Id. The complete procedure to download the aadhaar card is given HERE

Question #12 – What is the password to open the downloaded the E-aadhaar card?

Answer – After downloading the e-aadhaar card, you will notice that a password is required to open the pdf file. The password is your PIN CODE. Enter the pin code in the password field and hit the enter button to open it.

Question #13 – Aadhaar Card is Lost, How to Apply for Duplicate aadhaar Card ?

Answer – If you original aadhaar card is lost, you can download the duplicate aadhaar card. Duplicate aadhaar card is nothing but your e-aadhaar card. It is totally valid. To get the duplicate aadhaar card, refer to the steps given in the answer to question no. 11

Question #14 – How to Register Mobile Number with Aadhaar Card ?

Answer – If you didn’t mentioned your mobile number while applying for aadhaar card, your mobile number will not be registered. You can register your mobile number with aadhaar card yourself also. Read THIS STEP BY STEP GUIDE

Question #15 – Aadhaar Card OTP(One Time Password) is not received, what to do?

Answer – Important things like downloading e-aadhaar, making changes to aadhaar card data etc can’t be done without entering the One Time Password(OTP) which will be sent to your registered mobile number. If you are having problem in receiving the OTP, you must READ THIS

Question #16 – How to Link Aadhaar Card to LPG Connection i.e. Bharat Gas, Indane, HP Gas

Answer – To get the subsidy benefits it is important to link aadhaar card with LPG. No matter which LPG provider is yours, it can be Bharat Gas, Indane and HP gas, you can easily complete the process online. CLICK HERE to link

Question #17 – How to Link Aadhaar Card to your Bank Account ?

Answer – Banks have given directions to link aadhaar cards with bank accounts. To know the complete process , you must READ THIS

Didn’t see your question listed here? Write down your question below in the comments section and it will be answered asap.

About Nishant

Hello readers, My name is Nishant. I am B.Tech(CSE) Graduate. Through this website, i have tried to present you the detailed and clear information regarding linking aadhaar card to various services. I hope these articles will be helpful!